Знание, сила и защита

Живеем в свят, в който все още има болка и скръб, в който посещението при лекар или ходенето на консултации в повечето случаи не е едно от приятните неща, които правим. Не е лесно, когато болестта и проблемите дойдат, но има начин да се предпазим и това е профилактиката. Преди да е станало късно, преди болестта, преди тази неприятност, която е можело да бъде избегната. Има ясни стъпки, които Библията не на едно и две места ни дава относно това.

1. На първо място това е покорство и търсене на Бога.

  • Адам и Ева не се покориха на ясното поръчение, което Бог им даде, и паднаха в робството на греха. Впоследствие те бяха изгонени от Едем, за да не останат завинаги в това състояние.
  • Евреите не се покориха на Божиите наредби и паднаха в робство в Египет.
  • Отклонението от правите пътища на съвестта, описани в Божиите наредби и вложени в сърцето на човека, има неприятни последствия и в крайна сметка носи единствено болка и скръб.

2. Ходене в Божиите пътища.

  • Силата, която Божията любов ни дава, е увереността, че ще успеем в нашите начинания, дори понякога да се наложи да опитваме втори или трети път, защото вече имаме всичко необходимо за добър успех – подкрепа и любов.
  • Това елиминира страха от провал и отхвърляне, освобождава ни от съжалението, че не сме опитали и от стреса, причинен най-често от липса на доверие и пасивност.

3. Всяка защита идва единствено от Бога чрез вяра в Исус Христос.

  • Ако Господ не съгради дома, напразно ще се трудят строителите; ако Господ не опази града, напразно ще бди стражарят.“ (Псалми 127:1)
  • От всички творения единствено човекът беше създаден по образа на Бога, със способността да твори и да владее над всички останали творения. Божието име е над всяко друго име и в Него имаме пълна защита, изцеление в дух, душа и тяло и благословение в нашите дела на вяра.

Това, че носим името християни, не ни прави по-добри от тези, които не познават Исус. То означава единствено, че сме приели изкуплението на Божието Агне за времето, в което сме били далеч от Бога. Че сме решили да показваме отвън само това, което е вътре в нас, без лицемерие и коварство. И само тогава Бог е обещал да бъде „за нас прибежище и сила, винаги изпитана помощ в беди.“ Псалми 46:1

Юлия Матеева